Prehrana za kolesarje

Proteini – Prehrana za kolesarje

Proteini – Prehrana za kolesarje

Prehrana in prehranska dopolnila kot so Proteini, BCAA aminokisline, L Glutamin, Vitamini in minerali, Čokolade in geli predstavljajo pomemben del vsakega športa. Z upoštevanjem prehranskih nasvetov bo vaše kolesarjenje lahko daljše, učinkovitejše, manj utrudljivo in prijetnejše – vsekakor pa naj bo izbira racionalna in predvsem prilagojena vašim potrebam. Če je šport za vas v osnovi sprostitev in način zdravega življenja potem večino naštetega v tem članku verjetno ne potrebujete. Nič ne bo nadomestilo tega, da bo treba za napredovanje trenirati redno in učinkovito.

Priporočljivo je, da se pred uporabo prehranskih dodatkov posvetujete s strokovnjakom za prehranske dodatke ali zdravnikom. Prav tako močno odsvetujemo povečanje priporočenega doziranja predvsem kadar ne občutite obljubljenih rezultatov, saj lahko predoziranje negativno vpliva na vaše zdravje in sposobnosti.

V nadaljevanju bomo opisali nekaj proizvodov športne prehrane in dodatkov, ki so med športnimi in rekreativnimi kolesarji najbolj popularni in tudi znanstveo potrjeni ter imajo pozitivne učinke in vplivajo na povečanje vzdržljivosti.

 

Proteini

Ste vedeli, da so beljakovine najpomembnejši sestavni del naših mišic. Naše telo jih razgraja na aminokisline – to je najmanjša sestavna enota proteina.

Kje lahko dobimo proteine? Omenimo prvo po “naravni” poti; v mesu, mlečnih proizvodih, jajcih in v manjših količinah tudi v zelenjavi. Ker se dnevno ne moremo “nažirati” z ogromnimi porcijami hrane, je veliko lažje v telo vnesti proteine s proteinskimi napitki česar se poslužujejo tako profesionalni športni kolesarji kot tudi rekreativni kolesarji in ostali športniki in tako svojo prehrano popolnijo z zadostno količino proteinov. Na ta način se tudi omogoča lažji vnos dnevne količine proteina brez nepotrebne količine maščob in ogljikohidratov ki so prisotni v naravni prehrani.

 

Kaj pravzaprav so proteini?

Razložimo najprej pomen besede – ali ste vedeli da beseda “Protein” (beljakovina) v grščini pomeni “biti na prvem mestu”. To je pravzaprav cilj vsakega športnika! Še toliko težje pa je to doseči pri vzdržljivostnih športih kot je tudi kolesarjenje.

Iz znanstvenega vidika lahko proteine oziroma beljakovine opišemo kot velike in kompleksne molekule, ki tvorijo do 20% človeškega telesa v obliki mišične mase, kože, kostne strukture, drugih telesnih vlaken ter tekočin.

Od beljakovin do aminokislin

V prebavnem sistemu se beljakovine razgradijo na manjše enote ki jih imenujemo aminokisline. Te v jetrih ustvarijo aminokislinski bazen in se porabijo za obnovo in rast mišič, kože, las, nohtov, las, hormonov, encimov, protiteles in živčnih celic. V primeru nezadostne količine zaužitih beljakovin to pomeni izpraznjen aminokislinski bazen in posledično razpad zdravih celic brez obnove. V tem primeru tvegamo veliko večjo možnost nastanka poškodb, slabo regeneracijo telesa in slabšo fizično moč, ki jo kot kolesarji vedno potrebujemo. Iz vseh naštetih razlogov je razvidno, da je povečan vnos beljakovin za vzdržljivostnega športnika nujen.

Torej, v kolikor ne zaužijete dovolj beljakovin iz naravne prehrane, obstaja pestra ponudba športnih dodatkov v obliki beljakovinskega napitka. Preverite ponudbo proteinov.

Način prehranjevanja zelo vpliva na kakovost kolesarjenja. Na kolesu telo stalno izgublja energijo, ki jo je potrebno nadomestiti. Izjemno pomembno je, kako to počnete. Vnos živil ne sme biti enkraten, ampak razporejen na več obrokov skozi dan, saj se mišične beljakovine tako hitreje obnavljajo in polnijo rezerve.

Čudeža v obliki praška ali tablete žal ni. Uporaba športne prehrane in dodatkov v vzdržljivostnem športu bo vedno odvisna samo od vas in vaših ambicij. Dejstvo je, da je na tržišču precej široka izbira proizvodov, ki vam bo na športni poti pomagala do boljših rezultatov.

Najpogosteje iskani pojmi:

Prehrana za kolesarje , Proteini , Proteini za kolesarje

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>