D8 Parenzana

D-8: PARENZANA – Pot zdravja in prijateljstva

Dolžina: 35,8 km

Čas: 1 – 2 h

Zahtevnost: lahka

Podlaga: kolesarska steza, cesta

Porečanka – slovenski del

POT: SEČOVLJE – LUCIJA – PORTOROŽ – STRUNJAN – IZOLA – KOPER – DEKANI – ŠKOFIJE

 

 

 

OPIS POTI:

Od meje s Hrvaško nas pot pelje najprej ob Sečoveljskih solinah, kjer si lahko tudi preberemo kratko zgodovino solin. Nadaljujemo ob morju mimo gostilne in dalje po poti in nato skozi kamp v Luciji. Ko pridemo iz kampa, zavijemo levo mimo marine in pri glavnem križišču še enkrat levo. Po glavni cesti se peljemo cca. 200 m, pri krožišču desno in takoj prvo ulico levo kakor nam kaže oznaka D-8. Vozimo rahlo navkreber mimo hiš in pripeljemo do 1.-ga predora med Portorožem in Strunjanom.

Predor je precej lepo vzdrževan in osvetljen, poleti pa nam nudi osvežitev, saj je v njem prijetno hladno. Skozi predor se pot rahlo spušča navzdol, mimo Strunjanskega kampa na levi strani. Od tu naprej nas vodijo občasne table z oznako D-8 (Parenzana) in oznake na cesti (vijolične puščice nam kažejo kam moramo zaviti). Vozimo skozi strunjanske nasade in vinograde. Potem se pot začne rahlo vzdigovati in nas na koncu pripelje do 2-ga predora med Strunjanom in Izolo.

Ta predor je krajši kot portoroški, vendar prav tako vzdrževan in osvetljen. Vožno nadaljujemo po označeni poti po zgornjem delu Izole, mimo industrijske cone in slavne diskoteke Ambasade Gavioli. Ko pridemo do krožišča, le-tega zapustimo pri prvem izhodu (zavijemo desno) proti Kopru in nadaljujemo prijetno in umirjeno vožnjo tik nad morjem, po sprehajalni in kolesarski poti. Mimo kopališča v Žusterni in že smo v Kopru.

Tukaj moramo malo uporabiti svoje navigacijske sposobnosti (ali pa slediti prometnim tablam za železniško postajo), saj ta del poti ni nič kaj označen. Na prvem krožišču desno čez cesto, mimo športne dvorane in stadiona. Na krožišču spet desno in na naslednjem krožišču levo in potem na krožišču spet desno (ja v Kopru je »miljon« krožišč), še par krat zagonimo in že smo pri železniški postaji Koper. Podamo se naprej mimo parkirišča pred postajo in pridemo na ozko cesto, vzporedno z koprsko obvoznico, ki je na naši desni strani. Cesta je malo obljudena, le občasno pripelje mimo kakšen domačin. Na koncu ceste nas znak opozori, da moramo zaviti desno čez most nad obvoznico in nato na krožišču levo.

Tukaj dalje nas pot nekaj časa pelje po glavni magistralni cesti, kjer moramo biti pozorni na promet in pa seveda prometne predpise. Pri znaku (D-8) zavijemo desno s ceste, in pedaliramo naprej skozi koprske vinograde in nasade. Končno pridemo do industrijske cone v Dekanih. Na prehodu prečkamo glavno cesto in takoj zavijemo levo, rahlo navzgor. Prečkamo most nad avtocesto, malo zakolesarimo po poti med gozdom in smo v Škofijah. Na križišču levo, nato takoj desno na glavno cesto. Po nekaj sto metrih spet tabla (D-8) kjer zavijemo levo in že smo tik nad mejo z Italijo, kjer se slovenski del Parenzane tudi konča.

Celotna pot je prijetna, nezahtevna in v celoti asfaltirana, primerna tudi za družinsko kolesarjenje. Kot je za Slovenijo žal značilno, kolesarska pot ni v celoti označena tako kot bi morala biti (označevanja bi se lahko naučili pri naših severnih sosedih Avstrijcih), na trenutke lahko pot mimogrede zgrešimo, načeloma pa ni nevarnosti, da bi se popolnoma izgubili, če imamo vsaj nekaj navigacijskih zmožnosti. :-) Ob poti se nahaja tudi nekaj »počivališč« (klopce, včasih tudi miza), kjer si lahko malo oddahnemo in »pretegnemo« noge.

ZGODOVINA: 

Parenzana – 123,1 km dolga ozkotirna železniška proga, ki je povezovala 33 Istrskih krajev od Trsta do Poreča (13km – Italija, 32km -Slovenija, 78km Hrvaška).
Železnica je bila ukinjena leta 1935. Ob stoletnici otvoritve proge, leta 2002, so začeli resno razpravljati o možnih projektih obnovitve Parenzane in nastal je projekt kolesarske poti in pešpoti. Projekt je malenkostno zastal, leta 2006 pa ponovno oživel. Do junija 2008 so revitalizirali 80 km trase, z integracijo Hrvaško-slovenske turistične ponudbe.

Povezetek po: http://sl.wikipedia.org/wiki/Parenzana

ZEMLJEVIDGALERIJA

PRENOS PDF DATOTEKE

 

Vse informacije so zgolj informativne narave. Podani podatki ter opisi kolesarskih poti in znamenitosti, se lahko razlikujejo od trenutnega dejanskega stanja in razmer. Spletni portal www.kolopot.com in njegovo vsebino uporabljate na lastno odgovornost. Lastniki spletnega portala www.kolopot.com ne odgovarjajo za morebitno škodo, ki jo kolesar povzroči ali utrpi pri vožnji po predstavljenih kolesarskih poteh!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>