Ljubljana-Tomacevo-Zalog-Ljubljana

Ljubljana – Tomačevo – Dol – Zalog – Ljubljana (K)

Dolžina: 33,22 km

Čas: 1 – 2 h

Zahtevnost: lahka

Podlaga: kolesarska steza, cesta

POT: BEŽIGRAD – TOMAČEVO – ŠMARTNO – ŠENTJAKOB – BRINJE – BERIČEVO – VIDEM – DOL – DOLSKO – LAZE – PODGRAD – ZALOG – FUŽINE – BEŽIGRAD

 

 

 

OPIS POTI:

Izpred Gospodarskega razstavišča v Ljubljani odrinemo proti severu. Na križišču zavijemo desno na Linhartovo cesto. Vozimo po kolesarski stezi ob Linhartovi cesti do Ljubljanskih Žal, kjer na krožišču zavijemo levo (4. izhod). Pri naslednjem krožišču izstopimo na prvem izhodu, ter nadaljujemo vožnjo po cesti ob Žalah naravnosti proti Tomačevem. Prečkamo križišče in obvoznico ter nato pri avtobusni postaji zavijemo desno. Vozimo po cesti med kmetijami, skozi kraj Jarše do križišča s Šmartinsko cesto, kjer zavijemo levo.

Tukaj moramo voziti previdno, saj je Šmarrtinska cesta precej prometna, predvsem med delovniki. Na križišču pred obvoznico zavijemo levo proti Šentjakobu. Ko pridemo čez Savski most na levi strani opazimo nekaj novih stanovanjskih blokov. Kmalu za bloki zavijemo desno na križišču pred glavnim semaforiziranim križiščem.

Od tukaj naprej sledimo cesti. Cesta je bolj malo prometna, občasno srečamo domačine v avtomobilih ali traktorjih in pa kar nekaj kolesarjev. Peljemo se skozi Brinje in Beričevo. V Beričevem se naša tura delno priključi na označeno kolesarsko pot L043, kar nam omogoči spremljanje oznak skoraj do Zaloga. Nadaljujemo pot skozi Videm in nato Dol pri Ljubljani. V Dolskem pa na križišču zavijemo desno navzdol proti Lazam pri Dolskem.

Takoj za mostom (čez Savo) zavijemo desno proti Zalogu. Kolesarimo po glavni cesti med železnico na levi ter Savo na desni. Peljemo skozi kraj Podgrad ter pridemo do mostička pred Zalogom. Tik pred mostičkom se označena kolesarska pot L043 odcepi levo, mi pa nadaljujemo našo pot naravnost v Zalog.

V Zalogu prečkamo glavno križišče, se zapeljemo pod železniškim mostom in mimo bencinske črpalke. Vozimo naravnost po robu ceste in kmalu pridemo v Polje. Naravnost in čez obvoznico v Fužine. Tukaj se spet začne kolesarska steza ob Zaloški cesti. Pot nadaljujemo naravnost skozi celotne Fužine, za toplarno Ljubljana pa na križišču zavijemo desno na Kajuhovo cesto.

Po Kajuhovi cesti naravnost mimo križišča za BTC in mimo Bauhausa do križišča s Šmartinsko cesto. Zavijemo levo, mimo bencinske črpalke in nato desno proti Žalam. Prečkamo krožišče (2. izhod) in po Linhartovi cesti do konca. Na križišču zavijemo levo na Dunajsko cesto in že smo na cilju pri Gospodarskem razstavišču, kjer smo našo pot tudi začeli.

Celotna tura je zelo prijetna, lahkotna in povsem ravninska.

ZEMLJEVIDGALERIJA
 

PRENOS PDF DATOTEKE

 

Vse informacije so zgolj informativne narave. Podani podatki ter opisi kolesarskih poti in znamenitosti, se lahko razlikujejo od trenutnega dejanskega stanja in razmer. Spletni portal www.kolopot.com in njegovo vsebino uporabljate na lastno odgovornost. Lastniki spletnega portala www.kolopot.com ne odgovarjajo za morebitno škodo, ki jo kolesar povzroči ali utrpi pri vožnji po predstavljenih kolesarskih poteh!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>