IMG_20140501_102851

Ljubljana – Mengeš – Vodice – Zbilje – Ljubljana (K)

Dolžina: 47,25 km

Čas: 2 – 3 h

Zahtevnost: lahka

Podlaga: kolesarska steza, cesta, cca. 100 m makedam

POT: BEŽIGRAD – JEŽICA – ČRNUČE – TRZIN – MENGEŠ – KOSEZE – VODICE – ZAPOGE – SMLEDNIK – ZBILJE – MEDVODE – PIRNIČE – VIKRČE – TACEN – ŠENTVID – ŠIŠKA – BEŽIGRAD

 

 

 

OPIS POTI:

Odhod izpred Gospodarskega razstavišča v Ljubljani. Podamo se proti Črnučam po kolesarski stezi ob Dunajski cesti. Mimo Plečnikovega stadiona (stadion Bežigrad). Mimo poslovne stavbe Mercator. Mimo WTC (World Trade Center). Čez obvoznico. Mimo kampa Ježica in kopališča Laguna. Čez železniško progo in v krožišču desno (1. izhod) čez Savski most. Skozi celotne zgornje Črnuče naravnost po kolesarski stezi.

Prečkamo obvoznico in zavijemo levo. Pot nas vodi za bencinsko črpalko, nato pa zavije desno navzdol (sledimo znaku za kolesarsko stezo). Ponovno prečkamo obvoznico, zavijemo desno in že smo v Industrijski coni Trzin. Kolesarimo naravnost skozi industrijsko cono do konca (na desni je podjetje Kalcer) in nato po gozdni potki (cca. 100m makedama). Ko pridemo iz gozdička se ponovno začne kolesarska steza na levi strani ceste.

Na krožišču zavijemo desno (1. izhod) in nato v križišču (za trgovino) levo. Mimo avtomobilskih salonov in pred mostičkom (pred avtobusno postajo) zavijemo levo. Tukaj se kolesarska steza konča in naprej vozimo po cesti. Sledimo glavni cesti, ki za cerkvijo zavije desno, čez mostiček in levo. Nadaljujemo naravnost do Mengša. Kmalu za cerkvijo v Mengšu, v križišču zavijemo levo na glavno cesto. Mimo Špas teatra in v glavnem križišču spet levo. Čez most in levo proti Vodicam.

Pred stavbo Hidrotehnik še enkrat zavijemo levo (tabla za Vodice). Nekaj časa kolesarimo med polji, sledi krajši lahkoten vzpon do kraja Koseze. Vozimo po glavni cesti naravnost. Čez čas se cesta rahlo spusti navzdol in nadaljuje med polji do Vodic. V Vodicah (malo naprej od šole) zavijemo levo na glavno cesto. Mimo bencinske črpalke in čez obvoznico. Kolesarimo previdno po robu precej prometne ceste. Malo pred Smlednikom nas pričaka krajši vzpon, nato spust. Čez most (Sava) in že smo na Zbilju.

Za parkiriščem pri gasilskem domu zavijemo levo do Zbiljskega jezera. Ko si naberemo novih moči, se podamo nazaj do glavne ceste (parkirišče) in zavijemo levo v klanec. V novozgrajenem krožišču ponovno zavijemo levo (3. izhod) in nadaljujemo vožnjo proti Medvodam. Pred naslednjim krožiščem prečkamo cesto, ter po kolesarski stezi skozi podvoz in nato takoj ostro levo. Mimo pekarne na desni, kratek spust med hišami in nato levo čez glavno cesto (prehod za pešce je nekje na sredini spusta).

Ko pridemo čez glavno cesto se spustimo desno navzdol in v križišču levo. Mimo jeza. Cesta se začne vzpenjati skozi kraj Verje. Naprej skozi Spodnje in Zgornje Pirniče. V Vikrčah na križišču zavijemo desno – smer Tacen. Po cesti naravnost do glavnega križišča v Tacnu (na levi je parkirišče pod Šmarno goro). Zavijemo desno, čez most in naravnost. Sledi krajši vzpon (»Tacenski klanec«) in v križišču desno.

Po kolesarski stezi do glavnega križišča s Celovško cesto, kjer zavijemo levo in ob Celovški cesti nadaljujemo vožnjo skozi Šentvid in Šiško. Na križišču z Drenikovo (malo naprej od bivšega kina Šiška) zavijemo levo in nadaljujemo pot po kolesarski stezi za stanovanjskimi bloki dokler ponovno ne pridemo na Drenikovo cesto. Vozimo ob Drenikovi cesti do Plečnikovega stadiona (stadion Bežigrad) in zavijemo desno na Dunajsko cesto. Še parkrat zavrtimo pedala in že smo na cilju – Gospodarsko razstavišče v Ljubljani.

Tura je prijetna ter nezahtevna. Približno polovica poti poteka po kolesarskih stezah, ostalo pa večinoma po neprometnih stranskih cestah. Med industrijsko cono Trzin in Trzinom je približno 100m makedamske poti.

ZEMLJEVIDGALERIJA
 

PRENOS PDF DATOTEKE

 

Vse informacije so zgolj informativne narave. Podani podatki ter opisi kolesarskih poti in znamenitosti, se lahko razlikujejo od trenutnega dejanskega stanja in razmer. Spletni portal www.kolopot.com in njegovo vsebino uporabljate na lastno odgovornost. Lastniki spletnega portala www.kolopot.com ne odgovarjajo za morebitno škodo, ki jo kolesar povzroči ali utrpi pri vožnji po predstavljenih kolesarskih poteh!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>