Ljubljana - Litija

Ljubljana – Litija

Dolžina: 36,1 km

Čas: 1 – 2 h

Zahtevnost: lahka

Podlaga: kolesarska steza, cesta

POT: BEŽIGRAD – JEŽICA – ČRNUČE – JEŽA – NADGORICA – ŠENTJAKOB – BRINJE – BERIČEVO – VIDEM – DOL PRI LJUBLJANI – DOLSKO – LAZE PRI DOLSKEM – JEVNICA – KRESNICE – LITIJA

 

 

 

OPIS POTI:

Odhod izpred Gospodarskega razstavišča v Ljubljani. Odpravimo se proti Črnučam, vozimo po kolesarski stezi ob Dunajski cesti naravnost. Na koncu Ježice v krožišču zavijemo desno (1.izhod) čez Savski most in nadaljujemo naravnost skozi zgornje Črnuče.

Prečkamo obvoznico in sledimo kolesarski stezi, ki je speljana po levi strani Zasavske ceste. Ko se kolesarska steza konča, previdno nadaljujemo vožnjo po robu cestišča vse do Šentjakoba. V semaforiziranem križišču zavijemo desno in nato takoj levo. Vozimo naravnost po večinoma malo prometni cesti skozi Brinje.

V Beričevem se začasno priključimo na kolesarsko pot L043: Domžale – Lavrica (Babna Gorica). Naprej skozi Videm, Dol pri Ljubljani in Dolsko, kjer v križišču zavijemo desno proti Lazam pri Dolskem. Za mostom (reka Sava), kolesarska pot L043 zavije desno, mi pa nadaljujemo vožnjo levo po kolesarski poti L044: Laze pri Dolskem – Jevnica. Kolesarimo skozi Jevnico, Kresniške Poljane in nato Kresnice, ves čas po glavni cesti.

Iz Kresnic nadaljujemo vožnjo naravnost, tik ob železniški progi. V kraju Pogonik nas pričaka rahel makedamski vzpon. Še skozi Podšentjur in že kmalu smo na cilju v Litiji.

Pot je zelo prijetna za vožnjo in nezahtevna. V celoti je asfaltirana z izjemo kratkega makedamskega odseka v kraju Pogonik. Na zadnjem delu poti (od Pogonika do Litije) so odseki, kjer je cestišče poškodovano tako da previdnost pri vožnji ni odveč.

 

ZEMLJEVIDGALERIJA
 

PRENOS PDF DATOTEKE

 

Vse informacije so zgolj informativne narave. Podani podatki ter opisi kolesarskih poti in znamenitosti, se lahko razlikujejo od trenutnega dejanskega stanja in razmer. Spletni portal www.kolopot.com in njegovo vsebino uporabljate na lastno odgovornost. Lastniki spletnega portala www.kolopot.com ne odgovarjajo za morebitno škodo, ki jo kolesar povzroči ali utrpi pri vožnji po predstavljenih kolesarskih poteh!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>