Kolesarska pot L034 Brezovica - Logatec

L034: Brezovica – Logatec

Dolžina: 28,3km

Čas: 1 – 2h

Zahtevnost: srednja

Podlaga: kolesarska steza, cesta, makedam

KOLESARSKA POT: BREZOVICA – DRAGOMER – LOG PRI BREZOVICI – BLATNA BREZOVICA – SINJA GORICA – VRHNIKA – JERINOV GRIČ – PREZID – LOGATEC

 

 

 

OPIS KOLESARSKE POTI:

Kolesarska pot L034: Brezovica – Logatec je najbolj primerna za gorsko kolo. Med Brezovico in Blatno Brezovico so 3-je odseki makedamske poti v skupni dolžini približno 4 km. Med Staro Vrhniko in Jerinovim Gričem je pot makedamska (kamnita oz. peščena), dolga približno 5 km.

Kolesarska pot L034 poteka od Brezovice pri Ljubljani pa vse do centra Logatca. Naša pot se začne na Brezovici, kjer v križišču iz Podpeške ceste (cesta iz Brezovice proti Notranjim goricam) zavijemo desno na pot Za grabnom. Nekaj časa vozimo med hišami po asfaltirani cesti, nato pa pot postane makedamska. Vozimo naravnost in kmalu pridemo do Dragomer.ja Nadaljujemo naprej po cesti mimo mostu čez avtocesto, nato pa zopet zapeljemo na poljsko pot.

Sledimo tablam z oznako L034, ki nas vodijo večinoma naravnost. Mimo Loga pri Brezovici, mimo cestninske postaje na avtocesti (A1 Ljubljana – Koper) in naprej proti Blatni Brezovici, kjer nato zavijemo desno in po cesti čez avtocesto v Sinjo Gorico. Tukaj zavijemo levo ter se začasno priključimo na daljinsko kolesarsko pot D-1: odsek Brezovica – Logatec – Planina. Vozimo po kolesarski stezi ob glavni cesti do Vrhnike. V glavnem križišču sredi Vrhnike zavijemo desno proti Horjulu (opozori nas tudi tabla z oznako L034).

Ko pridemo v Staro Vrhniko, zavijemo levo mimo vojašnice ter nato za vojašnico spet levo. Ponovno se začne makedamska pot. Po kakšnem kilometru zapeljemo na asfaltirano cesto in sledimo oznakam. Vendar pa naše veselje ne traja dolgo, saj kmalu prispemo do odcepa za Star Maln, kjer se makedamska pot spet začne. Treba pa je omeniti, da je od tukaj naprej makedamska pot precej slaba, kamnita oziroma na trenutke tudi peščena (kolesa se kar ugreznejo).

Table z oznakami so na tem delu poti lepo postavljene, čeprav neke posebne možnosti, da bi kam po nesreči zatavali ni, v kolikor se držimo glavne poti. Pot nas vodi po gozdu, previdni moramo biti na sprehajalce in tekače, kolesarje srečamo le izjemoma.

Po nekaj kilometrih vožnje, se naša pot začne strmo vzpenjati proti Jerinovem Griču. Tukaj je potrebna precejšna previdnost, saj je po taki podlagi zelo težko voziti v klanec. Na našo srečo je klanec dolg le kakšen kilometer in kmalu nato prispemo do prvih hiš, kjer z velikim olajšanjem zopet zapeljemo na asfaltirano cesto.

V križišču zavijemo desno in nadaljujemo vožnjo po malo prometni cesti skozi kraj Jerinov Grič in naprej. V kraju Prezid zavijemo v prvem križišču levo, nekaj časa še vozimo po cesti med hišami, nato pa pot zopet postane makedamska. Pridemo do glavne ceste, jo prečkamo in nato nadaljujemo spet po makedamski poti naprej vse do Logatca, kjer se kolesarska pot L034 tudi konča.

Še enkrat naj omenim, da je kolesarska pot L034 najbolj primerna za gorska oziroma treking kolesa z bolj robustnimi gumami, saj večina poti poteka po makedamu in poljskih cestah. Nikakor pa pot ni primerna za cestna kolesa (sam imam treking kolo z ožjimi gumami in malo profila zato sem imel na vzponu na Jerinov Grič malo težav, za nekaj metrov sem moral celo stopiti s kolesa). Drugače je pot prijetna, večino časa se vozimo po poteh namenjenih kolesarjem in sprehajalcem, tako da lahko uživamo v naravi in miru.

 

ZEMLJEVIDGALERIJA

PRENOS PDF DATOTEKE

 

Vse informacije so zgolj informativne narave. Podani podatki ter opisi kolesarskih poti in znamenitosti, se lahko razlikujejo od trenutnega dejanskega stanja in razmer. Spletni portal www.kolopot.com in njegovo vsebino uporabljate na lastno odgovornost. Lastniki spletnega portala www.kolopot.com ne odgovarjajo za morebitno škodo, ki jo kolesar povzroči ali utrpi pri vožnji po predstavljenih kolesarskih poteh!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>