Jamska_pot

Jamska pot (K)

Dolžina: 36,40 km

Čas: 2 – 3 h

Zahtevnost: srednja

Podlaga: cesta, makedam

POT: POSTOJNA – ZAGON – HRAŠČE – HRENOVICE – LANDOL – PRISTAVA – PREDJAMA – BUKOVJE – BELSKO – STUDENO – LOHAČA – POSTOJNA

 

 

 

Jamska pot je najbolj primerna za gorsko kolo, saj je pot speljana večinoma po makedamskih in gozdnih cestah.

OPIS POTI:

Na našo turo se podamo iz Postojne, v Čukovici. Po grobem makedamu se vzpnemo v krajši klanec in se nato počasi ter previdno spuščamo po gozdni poti. V križišču zavijemo levo na asfaltno cesto, se spustimo do glavne ceste in jo prečkamo. Nadaljujemo vožnjo po makedamski poti do vasi Zagon.

Zavijemo levo, čez reko Nanoščico in do Hrašč. Previdno se priključimo na glavno cesto (desno), spet desno skozi Hrašče in nato Hrenovice. Sledimo oznakam poti, zopet prečkamo reko Nanoščico in kolesarimo med polji do vasi Landol, nato rahlo navzgor.

Tik pred glavno cesto naša pot zavije levo skozi vas Pristava, nato pa se spustimo do Predjamskega gradu. Grad stoji v 123 metrov visoki steni, pod in za njim pa se nahaja zanimiv preplet kraških jam, ki so deloma urejene tudi za turistični ogled. Preden se ponovno podamo na kolo, si ogledamo še Erazmovo lipo, pred cerkvijo Žalostne Matere Božje.

Nazaj v klanec do Bukovja in nato po cesti proti vasi Belsko. Med vožnjo uživamo v miru in tišini ter se razgledujemo po okoliških hribih in gorah, le redko srečamo kakšen avtomobil. Skozi Belsko in Studeno v Lohačo, kjer zavijemo desno zopet na gozdno pot. Sledimo oznakam poti in previdno kolesarimo skozi gozd. Nikjer nikogar…

Končno pridemo do kampa Pivka jama, kjer se seveda nahaja jama Pivka. Ogled jame je možen 2x dnevno. Po krajšem počitku se ponovno usedemo na kolo. Nadaljujemo skozi kamp, mimo zapornice in naprej po gozdni poti. Kaj kmalu pridemo spet v Postojno. Še mimo vojašnice in že smo v Čukovici, kjer smo našo turo začeli. Za konec se podamo še naravnost in navzdol do Postojnske jame (zavijemo desno po glavni cesti).

Pustolovska, srednje zahtevna tura Jamske poti nas popelje po deželi krasa mimo 5 bolj ali manj znanih jam v okolici Postojne: Jamo pred Predjamskim gradom, povezani jamo Pivko in Črno jamo, Otoško jamo in pa seveda Postojnsko jamo. Pot je najbolj primerna za gorska kolesa, saj je večinoma speljana po makedamskih in gozdnih poteh. Trasa se večinoma nonstop lahkotno vzpenja in spušča. Na nekaterih kratkih odsekih je pot tudi precej skalnata, zato previdnost pri vožnji vsekakor ni odveč.

Pot je predstavljena na podlagi poti Jamska pot, najdene v turističnem vodniku POSTOJNA: V OSRČJU ZELENEGA KRASA (Izdal: Zavod Znanje Postojna; Leto: julij 2014)
ZEMLJEVIDGALERIJA
 

PRENOS PDF DATOTEKE

Vse informacije so zgolj informativne narave. Podani podatki ter opisi kolesarskih poti in znamenitosti, se lahko razlikujejo od trenutnega dejanskega stanja in razmer. Spletni portal www.kolopot.com in njegovo vsebino uporabljate na lastno odgovornost. Lastniki spletnega portala www.kolopot.com ne odgovarjajo za morebitno škodo, ki jo kolesar povzroči ali utrpi pri vožnji po predstavljenih kolesarskih poteh!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>